FLL HU Laboratory Building

Berlin, Germany
Competition 2010

The site of the competition design is located on the north side f the HU-Campus in proximity of city centre of Berlin. Site, surrounded by the listed buildings of the old university campus on one side and 20+ storey building of Charité Hospital on the other, produces characteristic visual tension, expecting new building to be the missing interpreter in dialogue between both.

The goal of the competition design was to create a sanctuary for the state of the art science, closed to disturbance of the outside world, yet open for the visitors, students as well as nature (the park) - to create highly inspirational working environment.

FLL HU Laboratory Building


Research and laboratory building for the Life Sciences – Humboldt University Berlin


The site of the competition design is located on the north side f the HU-Campus in proximity of city centre of Berlin. Site, surrounded by the listed buildings of the old university campus on one side and 20+ storey building of Charité Hospital on the other, produces characteristic visual tension, expecting new building to be the missing interpreter in dialogue between both.


The goal of the competition design was to create a sanctuary for the state of the art science, closed to disturbance of the outside world, yet open for the visitors, students as well as nature (the park) – to create highly inspirational working environment.

The compact shaped building, with full 4-storey height atrium fully openable to the garden-park of the campus, is aspiring to such values:

As any laboratory building, also this one is filled with various, strictly determined operations of life science, housing several departments, separated on individual floors by logical relations. From this point of view – building of science acts as a closed machine. However, surprisingly, transparency and openness of the atrium towards the garden stimulates visitor or user by completely different experience. Large atrium floor, acting as urban passage – linking the inner campus with Hannover street, can act as a meeting point for students, as space of banquettes or just contemplations.


The intelligence of the building is interpreted not only by the atrium – serving as the temperature buffer zone – with chimney-like effect of air circulation in the summer or heat storage for winter, but also by second layer of its facade. Randomly-like arrangement of glass panels, with different level of light permeability not only regulates the intensity of natural light amount necessary for work, but serves also as second facade membrane preventing the building from overheating during the summer. When combined with uncovered concrete structure of the floors, that provide the building with significant amount of thermal storage and combined with other integrated technology, the outlays of primary energy are kept on lowest possible level.


The role of the outer facade skin assemblage is but not only practical. It’s horizontal arrangement, clearly indicates the logic of the internal arrangement of the departments, yet without formal gradation, it suggests the equipollent arrangement of the internal programme without prioritizing any individual one. Every part of the science undergoing here is equivalent part of the whole, assembling the puzzled knowledge in to the complex wisdom that is still vibrating with its omnipresent incompleteness.




FLL HU Laboratory Building

Berlin, Germany
Competition 2010

Fischer + Werner Partnerschaft Diplomingenieure Architekten Architect

 

P-U-R-A PragueCooperation

p-u-r-a 2010 © All rights reserved | ..facebook P-U-R-A..