TOPOSCAPE, Bergamo

Bergamo, Italy
Competition 2010, 1st.place

Concept:
The design concept take place from the idea to trace trough architecture landscapes that can read and interpreted the orography of the territory, at the same time is left to nature the opportunity to reshape the territory through the architectural signs sculpted on the land.

TOPOSCAPE, Bergamo

Topo|s|cape:

 

Designs, strategies and research for the contemporary city, Bergamo

International PhD Summer School – Bergamo, 5-7 luglio 2010 e

“Premio Bergamo di Architettura”, novembre 2010

competition workshop, first prize

 

Site: Bergamo,Italy

Architect: Noheir Elgendy, Roy Nash

Design: 2010

Competition: 2010

 

 

Concept

The design concept take place from the idea to trace trough architecture landscapes that can read and interpreted the orography of the territory, at the same time is left to nature the opportunity to reshape the territory through the architectural signs sculpted on the land.

 

Readings

The colorificio is positioned in a part of territory rich of very heterogeneous spaces, emergencies and physic peculiarities.

In fact the west-east section, traces the most significant profile of the geography and history of Bergamo. From one side the walls and the high old city, on the other one the old low city town.

The link between the two parts of the urban fabric has as a catalyst the anthropic landscape in its different typologies and parts of the territory that might appear almost natural.

The junction of parts of forest and cultivated areas, terraces smoothed by the time, are the materials of our project.

Finally trough the south-north section we cut a part of a more modern sprawl city,  the Morla river an important emergency for our site, directly link with the colorificio, and a urban agglomerate of warehouses, religion buildings and housing.

Interpretazioni

The wish to use the described  sprawled materials on the landscape for our project is driven from the reading of the topography of the territory , in the south a building that redesigns the valley towards the city supports the entire territorial system of fields, terraces, and use as a connection the space defined by the colorificio.

Climbing the valley towards the west side the landscape is missing any kind of artefact.  In this case we rethought the entire system of  artefacts and landscape in continuity, waiting for the course of the time, and a new  naturally restructured territory.

A more smoothed system of terraces and agricolture fields related to the tradition of the place melt into each other during the different phases of the time giving back to the territory a strong architectonical image that rediscover the signs of a strong tradition.

Operazioni –intervento

The intervention is based on two important choices:

From one side to preserve and refurbish the colorificio, important presence to keep alive the memory of history, continuous narration of fact during the time, and on the other side the desire to redesign the valley through signs, sculpting the ground, using terraces and buildings inserted on the ground.

The building in the south of the area is the volumetric extension of the plough towards the built city and the invitation to integrate the landscape in the city.

It hosts residential functions and activities related to housing, while the colorificio hosts more public functions related to the free time and to the park.

Finally the ex-colorificio and the space described by its volumes is most of all the fulcrum of the built  and un-built landscape, the valley, and all the functions that intersect each other , redesigning the new place of the project and at the same time the introduction to the territorial system of the park.

The design is a series of different experiences, that starting from the “low part of the city” and guiding through the green path the discovery of the nature and of the old agriculture tradition, are the silent answer to some of the main contemporary themes: how to link present and past, the respect of historicity and the preservation of important symbols, the great challenge of sustainability and the conservation of the old fabric and buildings through a careful and minimal edification.

TOPOSCAPE, Bergamo

Bergamo, Italy
Competition 2010, 1st.place

 

Designs, strategies and research for the contemporary city of Bergamo Topo|s|cape

 

 

Noheir Elgendy, Roy NashDesign Architects

Debora Magri Collaboration

p-u-r-a 2010 © All rights reserved | ..facebook P-U-R-A..